Beş soruda çözüm sürecinde yeni aşama

04.06.2014 Vatan

Gerek Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın son günlerde söylediklerine, gerekse İmralı'daki son görüşmenin ardından HDP milletvekillerinin okuduğu yazılı açıklamaya (ki bunu Abdullah Öcalan'ın birebir dikte ettirdiği söyleniyor) baktığımızda çözüm sürecinde önemli bir dönüm noktasında olduğumuz anlaşılıyor. Her ne kadar elimizde çok fazla somut bilgi olmasa da, bugüne kadar yaşananlardan hareketle bu yeni dönem üzerine kafa yorabilir ve bunu bazı sorular üzerinden yapabiliriz:

1) Gerçekten çözüm sürecinde yeni bir aşama mı söz konusu?
Öcalan'ın HDP milletvekillerine "En önemli realite sürecin yeni bir aşamaya gelmiş olmasıdır" dediğini biliyoruz. Zaten son İmralı görüşmesinin yazılı açıklamasında öncekilere kıyasla çok pozitif ve ileriye bakan bir üslubun hâkim olduğu da açık. Bunlara Beşir Atalay'ın söyledikleri de eklenince pekâlâ "yeni bir aşama"nın söz konusu olduğunu söyleyebiliriz.

2) Başbakan Erdoğan'ın dünkü AKP Grup toplantısında özel olarak BDP'ye, genel olarak Kürt siyasi hareketine karşı üslubu çok sertti. Hal böyleyken yeni bir aşamadan nasıl söz edilebilir?
Hafızamızı zorladığımızda, gerek "demokratik açılım", gerek Oslo, gerekse de son çözüm sürecinin arifesinde ve en kritik anlarında Erdoğan'ın benzer bir şekilde "şahin" bir üslup benimsemiş olduğunu hatırlarız. Bunun bir nedeni, Kürt hareketiyle görüşmelerde elini güçlü tutmak istemesiyse, esas amacının MHP başta olmak üzere, muhalefetin karşı propagandalarına karşı hazırlıklı olmak olduğu açıktır. Nitekim Erdoğan dünkü konuşmasının ilk bölümünde ağırlıkla MHP tabanına seslenmeye özen gösterdi.

3) Kürt siyasi hareketi de son günlerde daha çok, yol kesilmesi veya çocukların dağa götürülmesi gibi ülkenin batısında rahatsızlık yaratan konularla öne çıkıyor. Bütün bunlarla yeni bir aşamaya geçmek nasıl mümkün olabilir?
Kürt siyasi hareketinin de tıpkı iktidar partisi gibi, görüşmelerde elini güçlü tutmak için sert tutumlardan taviz vermeme gibi bir yaklaşıma sahip olduğu açık. Fakat bütün bunlar belli bir aşamadan sonra süreci tıkama riskini de beraberinde getirebilir. Nitekim Öcalan da herkesi "iki taraftan da kaynaklanan zorlayıcı gelişmelere karşı dikkatli olmaya, tarafları süreci kışkırtacak tutumlardan alabildiğine kaçınmaya, dikkatli ve duyarlı davranmaya" çağırdı. Sürecin başarılı olmasını istemeyen iç ve dış odakların bazı kışkırtmalara girişebileceği de akılda tutulursa işlerin hiç de kolay olmadığı anlaşılır.

4) Yeni aşamanın ayırt edici özelliği ne olacak?
İlk mesajlardan, yeni aşamada bürokratların (ki kastedilen esas olarak Öcalan ile görüşen MİT yetkilileri) yerini siyasetçilerin alacağını çıkartabiliyoruz. Ancak bu, iktidar partisi ve hükümet yetkililerinin İmralı'ya gidecekleri anlamına gelmiyor. Artık HDP'nin daha fazla öne çıkacağını, bir yandan hükümetle yoğun bir müzakere yürütüp diğer yandan İmralı ve Kandil ile sürekli istişare içinde olacağını düşünüyorum. Buna paralel olarak akil insanlar heyeti deneyiminden hareketle, daha az sayıda kişinin oluşturacağı bir komitenin süreci yakından gözlemlemesi söz konusu. Ayrıca Öcalan'ın koşullarının yeni aşamaya uygun bir şekilde yeniden düzenlenmesini, örneğin gazetecilerle ve bazı sivil toplum temsilcileriyle görüşmesine izin verilmesini de bekleyebiliriz.

5) Yeni aşamanın cumhurbaşkanlığı seçimleriyle bir ilgisi var mı?
Hem de çok ilgisi var. Şu ana kadar yapılan değerlendirmelerden, Köşk seçiminin kaderini büyük ölçüde HDP/BDP seçmeninin ikinci turda yapacağı tercihin belirleyeceği sonucu çıkıyor ve bunun yüksek ihtimalle AKP adayı (o da yüksek ihtimalle Erdoğan) olacağı tahmin ediliyor. AKP liderinin, belli bir süredir fazla ilerlemeyen sürece hız vermeye karar vermesinde HDP oylarını garanti altına alma arayışı muhakkak etkili olmuştur. Hatta Erdoğan'ın, partisinin adayının (hele bu kendisiyse) ilk turda seçilmesini çok istediğini biliyoruz. Bunun belki de tek yolu HDP/BDP'nin hiç aday çıkarmayıp alenen AKP adayını işaret etmesi veya hiçbir iddiası olmayan bir adayla seçime girip el altından AKP'ye oy verilmesini teşvik etmesidir. Açıkçası buna fazla ihtimal vermiyorum ancak yine de "her şey mümkün" diyelim.




Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

Son makaleler (10)
10.11.2024 Abdullah Öcalan’a sormak istediğim 20 soru
05.11.2024 Hatem Ete ile söyleşi: Bahçeli ile Erdoğan ayrışıyor mu?
03.11.2024 Fethullah Gülen öldüğüyle kaldı
01.11.2024 Ruşen Çakır ve Kemal Can ile Haftaya Bakış (239): Esenyurt Belediyesi’ne kayyum atandı - CHP ne yapacak?
30.10.2024 Transatlantik: ABD seçimlerine son 5 - Türkiye’de çözüm süreci tartışmaları İsrail’in İran’a cevabı
27.10.2024 Ertuğrul Özkök niçin Fethullah Gülen’i çok sevmişti?
24.10.2024 Altan Tan ile söyleşi: Kim çözüm istiyor, kim istemiyor?
24.10.2024 Transatlantik: TUSAŞ saldırısı, Öcalan’ın mesajı ve “çözüm süreci” - ABD seçimlerine son 12 - Fethullah Gülen’in ölümü
23.10.2024 Gazeteci Ahmet Dönmez ile Fethullahçılığın geleceği üzerine söyleşi: "Bu yapıyı dünya-daki hemen her sıklet merkezi yönetmek isteyecektir”
22.10.2024 “Mahrem yapı”yı yakından takip eden eski bir Fethullahçı’nın öngörüsü: "Başa Abdullah Aymaz geçer, ama esas lider Mustafa Yeşil olur”
10.11.2024 Abdullah Öcalan’a sormak istediğim 20 soru
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı