İSLAM DÜNYASI-2 Demokrasiyle İslam düşman değil dost

14.02.2003 Vatan

İSLAM DÜNYASI-2

Demokrasiyle İslam düşman değil dost

İslam ülkelerinde hak ve özgürlüklerin geri kalmasının temelinde, bu ülkelerin otoriter ve totaliter rejimler tarafından yönetilmesi yatıyor. Bu iç karartıcı demokrasi tablosu, islam dininin demokrasiyle bağdaşıp bağdaşmadığı sorusunu gündeme getiriyor. Batı'da egemen görüş islam'ın demokrasiyle bağdaşmasının mümkün olmadığı yolunda. Son yıllarda, demokrasiye, "beşeri bir ideoloji" olarak karşı çıkan islamcıların etkisi azalırken liberal ve yenilikçi yorumlar ön plana çıkıyor.
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Bekir Karlığa, tartışmanın dinsel boyutu hakkında şöyle konuşuyor: "islam, özünde erdemi esas alan bir yönetim biçimini öngörmektedir. Demokrasi, erdemi esas alıyorsa, insanın mutluluğunu esas alıyorsa, özgürlüğüne ket vurmuyorsa, yönetim biçimi olarak islam bakımından bir sakınca teşkil etmez. Bu bakımdan, demokrasiyle islam birbirine zıt değil, birbirinin karşıtı değil ve birbirine düşman değildir. Aksine demokratik ilke ve değerlerin İslam'la uzlaşmaması için hiçbir neden yoktur."
Bir başka ilahiyatçı, Prof. Hayri Kırbaşoğlu ise "Kişilerin gelecekleriyle ilgili kararlar verilirken elden geldiğince katılmaları son derece İslami bir prensiptir. Batı demokrasileri veya günümüz demokrasileri de bu amaca veya bu hedefe yaklaştıkları ölçüde İslami olma değerini daha fazla kazanırlar" diyor.

Uzun süreç gerekiyor


İslam konusu etrafında birçok çalışmaya imza atmış olan Prof. Elizabeth Özdalga, İslam ülkelerindeki demokrasi zaafının sorumlusunun İslam dini olmadığını düşünüyor: "İslam dünyasının dışında da bir sürü demokratik olmayan veya demokrasinin yetersiz olduğu ülkeler bulunuyor. Kaldı ki bundan 100 sene önce Avrupa'ya bile demokrasi tam yerleşmemişti. Demokrasi bir süreç ve çoğu zaman da çok uzun bir süreç."
Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Ayşe Kadıoğlu ise şunları söylüyor: "Devlet siyasetin üstüne kapanınca, siyaset temsiliyet işlevini göremiyor. Böyle olunca da sivil toplum ve devlet çıplak olarak karşı karşıya kalıyor. Bu tür durumlar tarihte her zaman sivil toplumun demokrasiden uzaklaşmasıyla son bulmuştur. Sivil toplumun demokrasiyle el ele gidebilmesi için ortada bir siyasal alan olması gerekiyor. Yani kırılgan olmayan, meşru olan bir parlamento, siyasi partiler, milletvekilleri. Bunlar olmadığı zaman sivil toplum kendi içine kapanıyor."



Destek olmak ister misiniz?
Doğru haber, özgün ve özgür yorum ihtiyacı
Bugün dünyada gazeteciler birer aktivist olmaya zorlanıyor. Bu durum, kutuplaşmanın alabildiğine keskin olduğu Türkiye'de daha fazla karşımıza çıkıyor. Halbuki gazeteci, elinden geldiğince, doğru haber ile özgün ve özgür yorumla toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışmalı ve bu yolla, kutuplaşmayı artırma değil azaltmayı kendine hedef edinmeli. Devamı için

YAZI DİZİSİ
1 İSLAM DÜNYASI-1 Ayrı dünyaların Müslümanları 13.02.2003
2 İSLAM DÜNYASI-2 Demokrasiyle İslam düşman değil dost 14.02.2003
3 İSLAM DÜNYASI-3 Sağ ve Sol gerileyince İslamcılık güç kazandı 15.02.2003
4 İSLAM DÜNYASI-4 Suudilerin gönlünde hilafet mi yatıyor? 16.02.2003
5 İSLAM DÜNYASI-5 İslami hareket bitmez ancak şekil değiştirir 17.02.2003

Son makaleler (10)
02.11.2025 Cemil Bayık’a sormak istediğim soru: Fesih karşılığında ne kazandınız ya da kazanacaksınız?
02.11.2025 Bitmeyen ve bitmeyecek tartışma: Cumhur İttifakı’nda çatlak mı var?
01.11.2025 Ve Selahattin Demirtaş sahalara döndü!
30.10.2025 Erdoğan’ın CHP’ye karşı son 225 günü: Bir adım ileri iki adım geri
30.10.2025 Herkesin kazanacağı bir süreç mümkün mü? Mümtaz'er Türköne ile söyleşi
30.10.2025 1 Ekim’den 29 Ekim’e: İki resmi resepsiyon ve farklı fotoğraflar
29.10.2025 Çözüm sürecinde kazananlar ve kaybedenler | Mehmet Gürses yorumluyor
29.10.2025 “İngiliz casus” olayında kafama takılan sorular
28.10.2025 Yolsuzluk, terör, casusluk: Sırada ne var?
28.10.2025 Çözüm sürecindeki tıkanıklık nasıl aşıldı? PKK’nın silahlı güçlerini Türkiye’den çekmesinin öyküsü
02.11.2025 Cemil Bayık’a sormak istediğim soru: Fesih karşılığında ne kazandınız ya da kazanacaksınız?
22.09.2024 Ruşen Çakır nivîsî: Di benda hevdîtina Erdogan û Esed de
17.06.2023 Au pays du RAKI : Entretien avec François GEORGEON
21.03.2022 Ruşen Çakır: Laicism out, secularism in
19.08.2019 Erneute Amtsenthebung: Erdogans große Verzweiflung
05.05.2015 CHP-şi Goşaonuş Sthrateji: Xetselaşi Coxo Phri-Elişina Mualefeti
03.04.2015 Djihadisti I polzuyutsya globalizatsiey I stanovitsya yeyo jertvami. Polnıy test intervyu s jilem kepelem
10.03.2015 Aya Ankara Az Kobani Darse Ebrat Khahad Gereft?
08.03.2015 La esperada operación de Mosul: ¿Combatirá Ankara contra el Estado Islámico (de Irak y el Levante)?
18.07.2014 Ankarayi Miçin arevelki haşvehararı